Siri Hustvedt

Kaikki mitä rakastin

1481719.jpg

Romaani kertoo taidehistorioitsija Leo Hertzbergistä ja taiteilija William Wechleristä. Myös miesten vaimot Erica ja Violet ovat kirjassa tärkessä osassa, samoin kuin Williamin ex-vaimo Lucille. Kirja on erittäin taitavasti rakennettu ja se koostuu kolmesta osasta. Taide ja taidehistoria kulkevat perheiden elämän rinnalla koko ajan. Kirjan teemoja ovat taide, rakkaus, perhe ja vanheneminen ja nämä aiheet herättävät ajatuksia vielä pitkään lukemisen jälkeen. Kirja on myös viimeisessä osassaan kuin jännityskertomus.

Mitä enemmän tietää taiteesta, sitä enemmän kirjasta varmasti saa irti. Kuitenkin taiteesta tietämätönkin saa kirjasta runsaasti elämyksiä ja tutustuu myös aivan erilaiseen maailmaan: New Yorkin taidepiireihin ja suurkaupungin elämään.

Yksi parhaimmista kirjoista mitä olen lukenut. Koko lukukokemuksen ajan voi vain aavistaa sen työn määrän, mitä kirjoittamiseen ja taustatyöhön on käytetty ja sen työn kyllä huomaa lopputuloksessa. Kirja on täynnä yksityiskohtia ja kirjojen henkilöt, maisemat ja taideteokset voi nähdä sielunsa silmin.

Kaikki mitä rakastin on Hustvedtin ensimmäinen suomennettu kirja. Syksyllä on tulossa suomennos uudesta kirjasta The Sorrows of an American (2007), jossa pitäisi esiintyä myös Leo Hertzberg.

Suomentamatonta tuotantoa:

  • The Blindfold (1992)
  • The Enchantment of Lily Dahl (1996)
  • Reading to you (1983) runoja
  • Yonder (1998) esseitä
  • Mysteries of the Rectangle: Essays on Painting (2005)
  • A Plea for Eros (2005)